کد خبر 276054
۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۱۷:۵۰

اماواگرهای مذاکرات جدید دوحه

اماواگرهای مذاکرات جدید دوحه

با آغاز دور جدید مذاکرات آتش‌بس غزه در دوحه، شواهد حاکی از تلاش آمریکا و رژیم صهیونیستی برای رسیدن به توافقی مطابق خواسته‌های این رژیم است و هشدارهای زیادی درباره مانورهای فریبکارانه تازه اشغالگران و شخص نتانیاهو مطرح می‌گردد.

به گزارش حیات، بعد از ورود هیئت‌های مذاکره‌کننده رژیم صهیونیستی و جنبش حماس به قطر برای شرکت در مذاکرات جدید آتش‌بس و تبادل اسرا، همه نگاه‌ها به دوحه دوخته شده است،

در این زمینه در اقدامی نه‌چندان دور از مذاکرات دوحه، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اشغالگر که تحت تعقیب دادگاه کیفری بین‌المللی قرار دارد برای سومین بار در شش ماه گذشته به واشنگتن سفر می‌کند تا با دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا دیدار کند.

فضای مبهم و حساس مذاکرات دوحه

منابع آگاه گزارش می‌دهند که مذاکرات دوحه بر نکات مورد اختلاف میان رژیم صهیونیستی و حماس به‌ویژه در مورد عقب‌نشینی نیروهای اشغالگر صهیونیستی از غزه، سازوکار ورود و توزیع کمک‌ها و تضمین‌های پایان جنگ متمرکز است.

تحلیلگران ارزیابی می‌کنند که واقع‌بینانه‌ترین سناریو درباره نتیجه این مذاکرات، رسیدن به یک توافق جزئی 60روزه مشابه توافق ژانویه 2025 است و بسیاری نگرانند که رژیم اشغالگر همانند توافق قبلی، توافق جدید آتش‌بس را هم نقض کند.

سعید زیاد، محقق امور سیاسی منطقه در این زمینه اعلام کرد: حماس اصرار دارد در مورد سه موضوعی که نمی‌تواند بر سر آنها معامله کند تضمین‌هایی را دریافت نماید؛ یعنی پایان دادن به کشتار و آوارگی علیه غزه، رفع محاصره این باریکه و عقب‌نشینی نیروهای اشغالگر صهیونیستی از غزه.

مذاکرات دوحه اکنون بر سر مسائلی همچون عقب‌نشینی اسرائیل از غزه و ورود کمک‌های بشردوستانه به این باریکه متمرکز است و آتش‌بس نهایی هم محور دیدار ترامپ و نتانیاهو خواهد بود.

هشدار درباره کارشکنی و فریبکاری مجدد اشغالگران

کارشناسان معتقدند؛ با گذشت بیش از 21 ماه از جنگ فرسایشی غزه، رژیم صهیونیستی متوجه شده است که حماس در این باریکه باقی مانده است و بنابراین هدف اسرائیل محقق نشده است، از طرف دیگر، تل‌آویو و واشنگتن می‌خواهند غزه را خلع‌سلاح کنند و نمی‌خواهند یک حکومت فلسطینی در این باریکه باشد، اسرائیل همچنین می‌خواهد به اشغال محورهای فیلادلفیا و موراگ در جنوب نوار غزه ادامه دهد.

مهند مصطفی، کارشناس عرب‌زبان در امور رژیم صهیونیستی در این راستا اظهار داشت: آنچه کابینه نتانیاهو را که با فشارهای داخلی برای توقف جنگ و تبادل اسرا مواجه است نگران می‌کند، رسیدن به توافق نهایی برای روز بعد از جنگ است؛ در حالی که اسرائیل یک توافق موقت و یک معامله جزئی برای آتش‌بس می‌خواهد تا در جریان آن بتواند همه اسرایش را آزاد کند.

توماس واریک، مسئول اسبق وزارت خارجه آمریکا در این زمینه گفت که نشست آینده ترامپ و نتانیاهو، بر حکومت آینده غزه متمرکز خواهد بود نه مذاکرات دوحه و جزئیات آن برای آتش‌بس.

بنابراین ناظران امور معتقدند که اسرائیل با خروج کامل از نوار غزه، تعهد به توقف جنگ بعد از آتش‌بس 60روزه و ورود و توزیع کمک‌ها طبق سازوکار سازمان ملل موافقت نخواهد کرد.

با توجه به این وضعیت، به‌نظر می‌رسد که رژیم صهیونیستی دو گزینه را پیشِ‌رو دارد؛ گزینه اول اشغال کامل نوار غزه و ادامه طرح آوارگی و کشتار مردم این باریکه است، اما گزینه دوم توقف جنگ و عقب‌نشینی به منطقه حائل در مقابل امتناع از بازسازی غزه و رفع محاصره این باریکه با هدف از بین بردن هر فرصتی جهت بازسازی سیستم نظامی و دولتی غزه خواهد بود.

چالش‌هایی که مانع رسیدن به توافق آتش‌بس غزه می‌شود

در مورد خواسته‌های طرف فلسطینی هم به‌نظر می‌رسد که آمریکا تمایلی به ارائه هیچ تضمینی برای پایان جنگ ندارد. به‌گفته منابع آگاه، واشنگتن به طرحی برای حکومت موقت در غزه فکر می‌کند که ترکیبی از یک نهاد حاکم بین‌المللی و گروه‌های فلسطینی غیروابسته به احزاب سیاسی با استقرار نیروهای بین‌المللی در این باریکه است.

همچنین واشنگتن غیرنظامی‌سازی غزه را شرط بازسازی این باریکه می‌داند.

وب‌سایت عبری والا به‌نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد که ترامپ می‌خواهد با نتانیاهو در مورد شرایط پایان جنگ در غزه به توافق برسد و روز بعد از جنگ، محور اصلی سخنان آنها خواهد بود، همچنین مسئله بغرنج این است که چه‌کسی بعد از جنگ، غزه را کنترل خواهد کرد و اسرائیل و آمریکا می‌خواهند از سناریویی مشابه مدل حزب‌الله در لبنان جلوگیری کنند.

در این میان چالش‌هایی هم وجود دارند که می‌توانند مانع از رسیدن به توافق نهایی شوند.

برجسته‌ترین چالش‌ها در این زمینه امتناع تعداد زیادی از وزرای کابینه راست افراطی رژیم صهیونیستی از رسیدن به توافق آتش‌بس از جمله ایتمار بن گویر، وزیر امنیت داخلی و بتزال اسموتریچ، وزیر دارایی فاشیست کابینه نتانیاهو است که بر رد هر توافقی برای آتش‌بس در غزه تأکید دارند و خواستار اشغال مجدد غزه، شهرک‌سازی در این باریکه و آوارگی فلسطینی‌ها هستند.

همچنین در شرایطی که ایال زامیر، رئیس ستادکل ارتش رژیم اشغالگر در مورد از دست رفتن کنترل اوضاع و مرگ اسرای باقیمانده صهیونیستی در غزه هشدار می‌دهد، نتانیاهو طبق معمول موضع قابل‌اعتمادی ندارد و بسیاری از ناظران امور معتقدند که احتمال آغاز موج جدیدی از فریبکاری‌ها و کارشکنی‌های نتانیاهو که پایان جنگ را به‌معنای پایان عمر سیاسی خود می‌داند وجود دارد و در هر صورت باید منتظر تحولات آینده و نتایج مذاکرات دوحه بمانیم.

منبع؛ مهر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha