به گزارش حیات، اداره تحلیلهای اقتصادی و ریسک سازمان بورس و اوراق بهادار در گزارشی تحلیلی نوشت: در 2 روز معاملاتی اخیر جهش ارزش معاملات سهام و افزایش آن به حدود 12 همت در 10 تیر ماه را شاهد بوده ایم. سحرگاه 22 خرداد ماه رژیم تروریستی صهیونیست با تعرض به خاک ایران درگیری نظامی مستقیمی را با حمایت آمریکا و غرب علیه ایران آغاز کرد. این درگیری تا صبح روز سه شنبه 3 تیر و با اعلام آتش بس ادامه یافت که تعطیلی 9 روزه معاملات سهام را در پی داشت. سطح اقدامات در مواجهه با شرایط نامتعارف را نوع شوک تعیین میکند. از آنجا که این شوک ناشی از یک آسیب خارجی بود ترکیبی از توجهات و اقدامات در سطح ملی را میطلبید. پس از پایان درگیری نظامی، مولفههای کلیدی شامل حمایت از حقوق سرمایهگذاران، رفع نگرانی سرمایهگذاران از ریسک نقدشوندگی بازار، حمایت قاعدهمند و کنترل فشار عرضه، جلوگیری از صف نشینی فزاینده، سرریز نشدن نوسان، کشف منصفانه قیمت و کارایی بازار، مدیریت ریسک و هیجانات کاذب، فرسایشی نشدن رسیدن به تعادل در بازار مبنای اصلی تصمیمات نهاد ناظر بازار سرمایه بوده است.
در هیچ یک از بورسهای دنیا پس از پایان درگیری نظامی، توقف معاملات بازارهای اوراق بهادار تداوم نداشته است و در این زمینه، رفع سریع نگرانی سرمایهگذاران نسبت به ریسک نقدشوندگی دارایی مورد تاکید بوده است. البته برخی بورسها حتی با وجود ریسک بالای امنیتی و عدم پایان درگیری نظامی، تنها پس از چند روز وقفه و تعطیلی، معاملات بازار را با روال عادی (بدون محدودیت ساختاری خاص) از سر گرفتهاند. در بورسهایی که برای مواجهه با شرایط نامتعارف محدودیت ساختاری خاص لحاظ میکنند نیز شدیدترین محدودیت، دامنه نوسان 5 درصد است و در یک مورد محدودیت دامنه نوسان 3 درصدی در شرایط بسیار خاص و کوتاهمدت وجود دارد (هند). در واقع امروزه بورسها در مواجهه با شرایط نامتعارف، استفاده ترکیبی از ابزارهای اقتصادی و مدیریت ریسک را جایگزین محدودیت ساختاری خاص کردهاند.
بر این اساس، پیش از بازگشایی بازار اقدامات اجرایی در زمینه اعمال محدودیت ساختاری خاص (دامنه نوسان 3 درصد)، اطلاعرسانی و آگاهی بخشی و مدیریت ریسک، تزریق منابع به صندوقهای ثباتساز، حمایت قاعدهمند دولت و بانک مرکزی، وضع برخی محدودیتهای موقت در سمت عرضه، هماهنگی با سهامداران عمده و سرمایهگذاران نهادی، تخصیص خطوط اعتباری با هدف تقویت سمت تقاضا و ... آغاز شد.
اداره تحلیلهای اقتصادی و ریسک سازمان بورس در ادامه این گزارش تحلیلی آورده است: درآمد فروش بیش از 360 شرکت تولیدی عضو بورس تهران و فرابورس ایران رکورد جدیدی را به ثبت رسانده و با بیش از 40 درصد افزایش نسبت به ماه مشابه سال قبل به رقم بیسابقه 530 همت در اردیبهشت ماه افزایش یافته است. این عملکرد مثبت موجب شده که درآمد فروش سالانه شرکتهای تولیدی بورسی به بیش از 4.930 همت افزایش یابد (3.2درصد افزایش نسبت به ماه قبل). فروش داخلی و صادراتی شرکتها در اردیبهشت ماه به ترتیب 464 و 66 همت بوده است (به ترتیب 38 و 56درصد رشد مثبت نسبت به ماه مشابه سال قبل).
براین اساس، در روزهای معاملاتی 7 و 8 تیر ماه افت شدید ارزش معاملات را شاهد بودیم. مقایسه متوسط ارزش هر معامله در این روزها نسبت به روزهایی که ارزش معاملات بیش از 6 همت بوده (قبل از تعطیلی بازار)، نشان از شروع تدریجی حمایت از بازار با هدف مدیریت اثربخش هیجانات در بازار بوده است. در 2 روز اخیر، این حمایت تشدید شده و ارزش معاملات در 10 تیر ماه به مرز 12 همت رسیده است.
تشخیص ارزندگی سهام و تصمیمات خرید و فروش بر عهده سهامداران و فعالان بازار است اما ضرورت دارد که بازار به نکاتی اساسی درباره سیاست نهاد ناظر در روزهای آینده توجه داشته باشد. نهاد ناظر با وجود فشارهای احتمالی، در رفع نگرانی نسبت به ایجاد ریسک نقدشوندگی بازار اوراق بهادار اهتمام ویژهای خواهد داشت و استفاده ترکیبی از ابزارهای اقتصادی و مدیریت ریسک برای حمایت از بازار را تا هر زمانی که نیاز باشد، در دستور کار دارد. تحت نظارت و راهبری وزیر اقتصاد و با همکاری حداکثری دولت، مجلس و بانک مرکزی سیاست واکنش سریع تا بازگشت ثبات و تعادل به بازار استمرار خواهد داشت. این سیاست حمایتی برنامهریزی شده، مستمر و هوشمند ادامه خواهد داشت و از هفته آینده ابزارهای جدید نیز برای تعادل بخشی به بازار وارد عمل خواهند شد.
منبع؛ تسنیم
نظر شما