کد خبر 159766
۹ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۱:۲۵

کلیات طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس تصویب شد

کلیات طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس تصویب شد

نمایندگان در جلسه علنی‌ امروز (یکشنبه) مجلس، کلیات طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس را با 147 رای موافق، 59 رای مخالف و 16 رای ممتنع از مجموع 229 نماینده حاضر در مجلس تصویب کردند.

به گزارش گروه سیاسی حیات، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز یکشنبه 9 بهمن، به بررسی رسیدگی به طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس پرداختند و با 146 رای موافق،‌59 رای مخالف و 16 رای ممتنع از 221 رای،‌با کلیات این طرح، موافقت کردند.

در همین راستا، در ابتدا علی حدادی سخنگوی کمسیون امور داخلی کشور و شوراها در ادامه گزارش این کمیسیون را به شرح ذیل قرائت کرد:

ضرورت اصلاح قوانین انتخابات و رفع نواقص قانون انتخابات همواره یکی از چالش های نظام انتخاباتی در ایران بوده است به نحوی که چنین مسئله ای از سوی نهادی نظارتی به عنوان درخواست از مجلس طرح شده است.

رهبر انقلاب هم در دیدار خردادماه امسال با نمایندگان مجلس یازدهم بر پیگیری اصلاح قوانین انتخابات به عنوان یک مطالبه از مجلس تاکید نمودند.

از سال 1395 اگر چه محافل مختلف در خصوص ضرورت اصلاح قوانین انتخابات مباحث مختلفی مطرح نمودند، سیاست های انتخاباتی مقام معظم رهبری یک سند بالادستی پیشنهاد کرده اند که اجرای آن نیازمند اصلاح قوانین موجود می باشد.

در مصوبه پیش رو سعی شده است اغلب سیاست های انتخابات، مورد توجه قرار بگیرد و پیشنهاد اصلاحی مطرح شده است. ابتدا جلسات کارشناسی در مرکز پژوهش های مجلس برگزار شد. بعد از اعلام وصول طرح نیز جلسات کارگروه تخصصی در کمیسیون برگزار شد. بر این اساس طرح حاضر اصلاحاتی را پیش بینی کرد که مهم ترین اصلاح آن به شرح ذیل است.

1. ثبت درخواست متقاضیان شرکت در انتخابات به عنوان نامزد و دریافت مدارک لازم قبل از ثبت نام، امکان الکترونیکی شدن انتخابات

2. مدت زمان رسیدگی به صلاحیت داوطلبان از 60 روز به 134 روز افزایش یافته است.

محمدصالح جوکار رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس درخصوص این طرح اظهار داشت: در سال 1395 مقام معظم رهبری سیاست‌های کلی انتخابات را ابلاغ کردند و از آن سال تاکنون اصلاحات قانون انجام نشده است و قانون فعلی به روال سابق پیش می رود.

وی افزود: ما با دولت، پژوهشکده‌های مرتبط و وزارت کشور برای تدوین و ارائه این طرح هماهنگی‌های لازم را انجام دادیم و جلساتی را برگزار نمودیم و نهایتاً این طرح با نظر آن‌ها در مجلس مطرح شد و حالا دولت نیز موافق آن است و به نوعی نظر کارشناسان و مجری را در مورد آن دریافت کرده ایم.

نماینده مردم یزد در مجلس تاکید کرد: تمام مواد این طرح براساس سیاست‌های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری است و اگر صحبت از مقابله با تخلفات انتخاباتی و خرید و فروش رأی می‌شود و یا صحبت از نقش‌آفرینی احزاب در انتخابات در میان است، بر اساس سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری مطرح شده است. همچنین اختصاص زمان برای هیات‌های نظارت و اجرایی و رسیدگی به صلاحیت افراد در این طرح طبق سیاست‌های ابلاغی در نظر گرفته شده است.

همچنین محمد باقری نماینده مردم بناب در مجلس شورای اسلامی در مخالفت با کلیات طرح مذکور گفت: در این طرح باید دنبال کنیم انتخابات به صورت استانی برگزار شود تا زمانی که انتخابات استانی نشود امکان حل مشکل وجود ندارد. اگر انتخابات مجلس مانند انتخابات مجلس خبرگان رهبری به صورت استانی برگزار شود ما نیز از آن حمایت می کنیم.وی افزود: بحث خرید و فروش آرا به ویژه در شهرهای کوچک مشکل جدی ایجاد کرده است اما این طرح برنامه ای در این خصوص ندارد.

همچنین محمد سبزی نماینده مردم ساوه در مجلس شورای اسلامی در موافقت با طرح مذکور گفت: این موضوع جزو سیاست های گام دوم انقلاب و سفارشات رهبری بوده است. بنابراین در ضروری بودن این طرح ابهامی وجود ندارد و اصلاح قانون فعلی نیاز جدی و ضرورتی قطعی است بنابراین وظیفه مجلس است که طرحی در این زمینه ارائه دهد.وی افزود: مواردی که در این طرح آمده به انتخاب فرد اصلح کمک می کند، قوت بخشی به فعالیت احزاب برگزاری انتخابات الکترونیک و مهلت بیشتر به شورای نگهبان برای بررسی صلاحیت ها از نقاط قوت این طرح است. مهمتر از همه امکان رسیدگی به جرایم و تخلفات انتخاباتی بعد از برگزاری آن موضوع بسیار مهمی است که در این طرح دیده شده است.

سبزی تصریح کرد: همچنین برخی نمایندگان درباره عدم رسیدگی طرح پیشنهادی به موضوع خرید و فروش آرا اشاره کردند اما در طرح پیشنهاد شده برای این چالش نیز پیش بینی هایی صورت گرفته و جرم انگاری و تعیین تکلیف شده است.

رضا نوری قزلجه نماینده مردم بستان آباد در مجلس شورای اسلامی در مخالفت با کلیات طرح مذکور گفت: مساله اصلی و اساسی کشور در موضوع انتخابات چیزی جز مشارکت انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان نیست اما این اصلاحیه چه ارمغانی برای افزایش مشارکت در انتخابات دارد و چه مساله مهمی از این موضوع را حل خواهد کرد.

نوری تاکید کرد: هیچ راهکاری در راستای این اتفاق مثبت در طرح مذکور نیامده است. اصلاح قانون انتخابات باید در راستای افزایش مشارکت باشد نه در جهت عکس آن.

وی افزود: این طرح تمدید زمان رای گیری را محدود کرده در حالی که جا داشت این موضوع آسان تر شود. همچنین در این اصلاحیه حضور نماینده نامزد بر سر صندوق های رای محدود شده در حالی که این موضوع هیچ هزینه ای برای دولت ایجاد نمی کند چه اشکالی دارد که نامزدها، نماینده ای بر سر صندوق های رای داشته باشند.

علی خضریان نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در موافقت با اصلاح موادی از قانون انتخابات کشور گفت: یکی از مواردی که در کشور دچار ضعف و مشکل است قانون انتخابات مجلس است که در بعضی نکات دچار خلاء شده است.

خضریان افزود: اینکه سلامت انتخابات پس از برگزاری زیر سوال برود موضوعی است که سال 88 آن را تجربه کردیم و بسیار مهم است سازوکاری صورت بگیرد که کسی نتواند پس از برگزاری انتخابات درباره آن شبهه ایجاد کند.

وی افزود: همچنین نحوه رسیدگی به صلاحیت ها سامان پیدا کرده و فرصت تحقیق شورای نگهبان و دفاع نامزدها را افزایش داده است.

 

 

 

 

 

 

برچسب‌ها