کد خبر 151458
۱۴ مهر ۱۴۰۰ - ۱۰:۳۷

«نگاهبان» آینه‌ای برای انعکاس نگاه نگهبانان و اسیران عراقی/ نقش ارتش در پیشانی و نگهداری اسرای عراقی چه بود؟

«نگاهبان» آینه‌ای برای انعکاس نگاه نگهبانان و اسیران عراقی/ نقش ارتش در پیشانی و نگهداری اسرای عراقی چه بود؟

مرتضی سرهنگی با اشاره به نقش ارتش در پیشانی و نگهداری اسرای عراقی در ایران داشت. بیان کرد: 60 عنوان کتاب از اسرای عراقی که در ایران نگهداری می‌شدند، نوشته شده است. این امتیاز بزرگی است که در طی جنگ تحمیلی اسرای عراقی، دست به قلم بردند و خاطراتشان را نوشتند.

به گزارش «حیات طیبه» آئین رونمایی از کتاب «نگاهبان»؛ 50 خاطره از نیروهای نگهدارنده اسیران عراقی در ایران با همکاری انتشارات سوره مهر با حضور مرتضی سرهنگی؛ مدیر دفتر ادبیات مقاومت و پایداری، سرهنگ اصغر عزیزی، امیر سرتیپ رحمت شاه‌پناه، امیر سرتیپ دوم داوود مهدی‌زاده، سرهنگ احمد حافظ اکبریان از راویان این کتاب، علی‌اکبر شیروانی؛ مدیرعامل انتشارات سوره مهر و نسرین ساداتیان؛ نویسنده کتاب، شنبه، دهم مهرماه برگزار شد.

مرتضی سرهنگی با اشاره به نقش ارتش در پیشانی و نگهداری اسرای عراقی در ایران داشت. بیان کرد: 60 عنوان کتاب از اسرای عراقی که در ایران نگهداری می‌شدند، نوشته شده است. این امتیاز بزرگی است که در طی جنگ تحمیلی اسرای عراقی، دست به قلم بردند و خاطراتشان را نوشتند.

مدیر دفتر ادبیات مقاومت و پایداری ادامه داد: در دوران جنگ من خبرنگار بودم. کارهایم را که در دفتر روزنامه انجام می دادم، برای مصاحبه به اردوگاه می‌رفتم و ناهار را در آنجا می‌خوردم؛ چرا که غذایی که اردوگاه به اسرا می‌داد به مراتب بهتر از غذایی بود که ما در روزنامه می‌خوردیم.

سرهنگی افزود: ارتش جمهوری اسلامی در آن زمان برای نگهداری این اردوگاه‌ها در حوزه‌های مختلف ازجمله بهداشت و درمان، تلاش فراوانی انجام داد.

در ادامه  علی عزیزی، از اعضای کمیسیون نگهداری از اسرای عراقی در ایران، در سخنانی اظهار کرد: در دوران جنگ تحمیلی نزدیک 30 محل نگهداری از 65 هزار اسیر عراقی داشتیم. یک نگهداری انسانی، اسلامی و ایرانی که قابل قیاس و شبیه اردوگاه های اسرای جنگ های پیش از این در دنیا نبود.

وی اظهار داشت: 12 فروردین‌ 1360 امام (ره) پس از عملیات فتح‌المبین منشوری را برای نگهداری از اسرا صادر کردند و در این پیام تأکید داشتند که جوانان و کسانی که مسئولیت نگهداری اسرا را برعهده دارند، به‌گونه‌ای عمل کنند که طعم شیرین اسلام به اسرا چشانده شود.

این عضو کمیسیون نگهداری از اسرای عراقی در ایران با اشاره به برگزاری کلاس‌های آموزشی برای اسرا، بیان کرد: بسیاری از این اسرا از مقدمات امور دینی اطلاعی نداشتند اما در طول دوران اسارت خود، باسواد می‌شوند، قرآن و نهج‌البلاغه را حفظ می‌کنند، در کلاس‌های آموزشی امور اسلامی شرکت می‌کنند و ... . همیشه در نماز جمعه یک بخشی وجود داشت که اسرا در آنجا حاضر می‌شدند و در نماز جمعه شرکت می‌کردند. نتیجه این نوع رفتار اسلامی، انسانی و ایرانی این شد که بیش از 10 هزار نفر به لشکر بدر رفتند و در عملیات‌های مختلف از جمله کربلای 2 و ... شرکت کردند. همچنین در زلزله منجیل که اتفاق افتاد نیز تعدادی از اسرای عراقی حاضر شدند و شروع به کشف اجساد جانباختگان کردند.

در بخش پایانی این مراسم «نسرین ساداتیان»؛ نویسنده کتاب «نگاهبان»با اشاره به خدماتی که ایران برای نگهداری اسرای عراقی انجام داد، افزود: کتاب «نگاهبان» آینه‌ای برای انعکاس نگاه نگهبانان و اسیران عراقی در کشورمان است؛ اسیری که تا آخرین گلوله با ما در جبهه نبرد جنگید و با کوله‌باری از افکار بعثی به دست رزمندگان ما اسیر شد. اسیری که تشنگی‌اش را با کاسه آب رزمندگان ما برطرف کرد و با دستان خاکی و پینه‌بسته سربازان کشورمان سیراب شد.

وی ادامه داد: حکومت بعث به آن‌ها گفته بود که اسارت به‌دست ایرانیان، برابر است با شکنجه و مرگ. اما رزمندگان ایرانی با کاسه آب خود آن‌ها را سیراب می‌کردند. برای یک انسان، البته انسانی که هنوز ردپایی از انسانیت در او وجود دارد، چیزی سخت‌تر از این نیست که بفهمد ایدئولوژی‌ و باورش اشتباه بوده است.

بخش دیگر این آئین به خاطره‌گویی تعدادی از راویان این اثر و حاضران در اردوگاه‌های اسرای عراقی اختصاص داشت.

سرتیپ دوم رحمت‌الله شاه‌پناه از اعضای اردوگاه حشمتیه، در این بخش با اشاره به همدلی ایجادشده میان اسرای عراقی با نیروهای ایرانی، گفت: خاطرم هست که برای انجام عمل جراحی در بیمارستان 501 بستری بودم، دیدم تلفنم زنگ می‌خورد، وقتی جواب دادم متوجه شدم که فردی که پشت خط است، دارد به زبان عربی صحبت می‌کند. بعد از کمی صحبت متوجه شدم که یکی از اسرایی که آزاد شده بود و در عراق زندگی می‌کرد با من تماس گرفته و جویای احوالم است، گویا تعدادی از آنها شنیده بودند که من عمل جراحی انجام داده‌ام، خواستند تا با برقراری تماس احوالم را بپرسند.

در ادامه نیز امیر سرتیپ دوم داوود مهدی‌زاده و سرهنگ احمد حافظ اکبریان نیز به بیان خاطراتی از دوران هشت سال دفاع مقدس و حضورشان در اردوگاه‌های نگهداری از اسرای عراقی پرداختند. در پایان این جلسه نیز از کتاب «نگاهبان» با حضور جمعی از راویان کتاب و نویسنده، رونمایی شد و از راویان نیز تجلیل به‌عمل آمد.

برچسب‌ها