کد خبر 273530
۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۴:۱۹

درآمد خونین هوش مصنوعی از غزه

درآمد خونین هوش مصنوعی از غزه

با گسترش کاربرد هوش مصنوعی در صنایع نظامی، غول‌های فناوری جهان حالا در زمره بازیگران کلیدی اقتصاد جنگ قرار گرفته‌اند؛ اتهامی که مهندس اخراج‌شده گوگل از درون این صنعت آن را تأیید می‌کند.

به گزارش پایگاه خبری حیات به نقل از فارس؛ حسن ابراهیم، مهندس نرم‌افزار سابق شرکت گوگل که در آوریل ۲۰۲۴ به دلیل مشارکت در تحصنی در حمایت از فلسطین از کار برکنار شد، می‌گوید مسئولیت شرکت‌های بزرگ فناوری در نسل‌کشی رژیم اسرائیل در غزه کمتر از شرکت‌های اسلحه‌سازی نیست.ابراهیم که یکی از صدها مهندسی است که به دلیل اعتراض به همکاری فناوری با ارتش اسرائیل اخراج شده‌اند در گفت‌وگو با خبرگزاری آناتولی تأکید کرد که بسیاری از شرکت‌های فناوری نه تنها با رژیم اسرائیل همکاری دارند، بلکه هر گونه مخالفت با این روند را درون شرکت‌ها نیز سرکوب می‌کنند.او از سال ۲۰۲۲ به عنوان مهندس نرم‌افزار در گوگل فعالیت می‌کرد و در ۱۶ آوریل ۲۰۲۴، همراه با ۵۰ کارمند دیگر، به دلیل مشارکت در تحصن کمپین «نه به فناوری در خدمت آپارتاید» از کار برکنار شد. به گفته ابراهیم، برخی از افراد اخراج‌شده حتی به اتهام «نقض قواعد حرفه‌ای» بازداشت شده‌اند.ابراهیم تأکید می‌کند که این اقدامات فقط به گوگل محدود نمی‌شود و شرکت‌های دیگری که در توسعه فناوری برای ارتش اسرائیل نقش دارند نیز دست به اخراج و سرکوب کارکنان معترض زده‌اند. او به مورد شرکت مایکروسافت اشاره می‌کند که کارکنانی را به دلیل مخالفت با همکاری نظامی با اسرائیل، از کار برکنار کرده است.
در یک دهه اخیر، به‌ویژه از سال ۲۰۱۴ تاکنون، شرکت‌های تسلیحاتی آمریکایی مانند ریتئون، لاکهید مارتین و بوئینگ میلیاردها دلار تجهیزات نظامی از جمله سامانه‌های پدافندی مانند «گنبد آهنین»، موشک‌های هوا به زمین، هواپیماهای جنگی و قطعات پهپاد به اسرائیل فروخته‌اند؛ به‌طوری که طبق داده‌های رسمی، تنها ارزش صادرات نظامی آمریکا به اسرائیل در این دوره بیش از ۳.۸ میلیارد دلار در سال بوده است. اما هم‌زمان، شرکت‌های فناوری مانند گوگل و آمازون نیز از طریق پروژه‌هایی چون «نیمبوس»، قراردادهایی به ارزش ۱.۲ میلیارد دلار تنها برای زیرساخت ابری و هوش مصنوعی با ارتش اسرائیل امضا کرده‌اند. این رقم، که تنها بخشی از همکاری‌های گسترده‌تر است، نشان می‌دهد که درآمد شرکت‌های فناوری از جنگ و اشغال، به‌ویژه در زمینه تحلیل داده و پردازش تصویری، می‌تواند با سود شرکت‌های تسلیحاتی برابری کند یا حتی از آن فراتر رود.

سرکوب آزادی بیان توسط شرکت‌های فناوری

ابراهیم با اشاره به روند رو به گسترش سانسور در شرکت‌های فناوری می‌گوید: «کارکنان به خاطر لایک‌کردن یک پست یا به‌اشتراک‌گذاری لینک، تهدید به اخراج می‌شوند. این یک سرکوب شدید آزادی بیان است.» او می‌افزاید که افراد زیادی پس از تجربه برخورد مشابه با او، با وی تماس گرفته‌اند.او همچنین هشدار داد که آزادی بیان در آمریکا در حال زوال است و کسانی که دولت فعلی آمریکا را نقد می‌کنند، در معرض خطر از دست دادن وضعیت قانونی، اقامت یا حتی تابعیت خود قرار دارند.ابراهیم تاکید کرد که اخراج دانشجویان و حتی بازداشت‌هایی نظیر مورد دانشجوی ترک، رمیسا اوزتورک، از سوی اداره مهاجرت آمریکا، نشان می‌دهد که این روند به یک «پدیده رایج» بدل شده است.

همکاری شرکت‌های فناوری با ارتش اسرائیل

به گفته ابراهیم، بسیاری از مهندسان و کارمندان در آمریکا و دیگر کشورها به طور فزاینده‌ای در حال پرسش از نقش شرکت‌های خود در حمایت از ارتش اسرائیل هستند. او اشاره کرد که یکی از دلایل اصلی افزایش اعتراضات کارکنان فناوری، استفاده گسترده از سامانه‌های مبتنی بر هوش مصنوعی توسط اسرائیل در حملات به غزه است.ابراهیم با اشاره به اینکه ارتش اسرائیل از زیرساخت‌های خاصی برای پردازش داده‌های حساس خود استفاده می‌کند، افزود: «در کنار این، آن‌ها از خدمات شرکت‌هایی مانند گوگل، آمازون و مایکروسافت نیز بهره می‌برند. حتی از مدل‌هایی مانند ChatGPT و Gemini گوگل نیز استفاده می‌کنند. این همکاری‌ها به استمرار نسل‌کشی در غزه کمک می‌کند.»او تأکید کرد که مسئولیت این نسل‌کشی فقط بر دوش شرکت‌های تسلیحاتی مانند ریتئون و بوئینگ نیست، بلکه شامل تمام شرکت‌هایی می‌شود که قرارداد مستقیم با ارتش یا دولت اسرائیل دارند. به گفته وی: «آنچه در غزه در حال وقوع است، نخستین نسل‌کشی با پشتیبانی هوش مصنوعی است. این فناوری اکنون به ابزاری جنگی تبدیل شده است.»ابراهیم هشدار داد که توانایی‌های فناورانه‌ای که به اسرائیل داده شده، به این رژیم امکان اجرای عملیات‌هایی فراتر از تصور را می‌دهد. او به پروژه نیمبوس اشاره کرد که با مشارکت ارتش اسرائیل و چند شرکت فناوری در حال اجراست و از ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی برای اهداف نظامی بهره می‌برد.

موتور جستجوی گوگل در خدمت اهداف نظامی

ابراهیم نمونه‌ای دیگر از سوءاستفاده از فناوری را استفاده ارتش اسرائیل از سرویس «جستجوی تصاویر» گوگل دانست. او گفت: «این ابزار، که در اصل برای مصارف مدنی طراحی شده، در دست ارتش اسرائیل به ابزار نظامی بدل شده است.»او افزود که ارتش اسرائیل با بارگذاری حجم وسیعی از تصاویر فلسطینی‌ها در سامانه، از فناوری شناسایی چهره استفاده می‌کند تا افراد خاصی را شناسایی و هدف قرار دهد. «با این روند، ابزاری ساده مانند Google Images به ابزاری مخرب و مرگبار بدل می‌شود.»ابراهیم تأکید کرد که گوگل می‌داند ارتش اسرائیل از این ابزار استفاده می‌کند، اما با وجود نقض آشکار شرایط خدمات، هیچ اقدامی برای توقف آن انجام نداده است.فراخوان به کارکنان شرکت‌های فناوریابراهیم تنها به افشای همکاری گوگل بسنده نکرده و با نوشتن نامه‌ای سرگشاده، سایر کارکنان در شرکت‌هایی نظیر مایکروسافت و آمازون را نیز خطاب قرار داده است. او در این نامه گفته است: «ما که در شرکت‌هایی کار کرده‌ایم یا می‌کنیم که در جنایات نسل‌کشی دست داشته‌اند، مسئولیت داریم که از مردم فلسطین حمایت کنیم. اگر نمی‌توانیم در داخل شرکت اقدامی انجام دهیم، باید آن را ترک کنیم.»او در پایان تأکید کرد: «اگر کسی می‌داند که شرکتش در نسل‌کشی سهیم است اما سکوت می‌کند، شریک جرم محسوب می‌شود. باید دست به اقدام زد. هر کس به اندازه توان خود، باید کاری برای توقف این فاجعه انجام دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha