به گزارش پایگاه خبری حیات به نقل از تسنیم، با نزدیک شدن به ایام اعزام زائران به سرزمین وحی، پلیس مبارزه با مواد مخدر بار دیگر نسبت به همراه داشتن داروهای ممنوعه و اقلام مشکوک هشدار داد. بنابر اعلام این پلیس تخصصی، اگرچه در سال گذشته با همکاری سازمان حج و زیارت، مدیران کاروانها و رسانهها، آمار حمل سهوی مواد مخدر و داروهای غیرمجاز به کمترین میزان ممکن (زیر یک درصد و نزدیک به صفر) رسید، اما همچنان ضرورت دارد زائران نسبت به خطرات همراه داشتن داروهای خاص بدون مجوز پزشکی، آگاه باشند.
در گفتوگویی که با سرهنگ علی داسارگر، جانشین رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر داشتهایم، این مقام مسئول ضمن اشاره به اقدامات آموزشی و پیشگیرانه، توضیح داد که چه داروهایی ممنوع هستند، زائران در صورت نیاز به داروهای خاص چگونه باید اقدام کنند، و چه اتفاقی میافتد اگر فردی سهواً داروی ممنوعهای به همراه داشته باشد. همچنین وی به سازوکار بررسی بار زائران در فرودگاهها، نقش پلیس و دستگاههای ایکسری، سگهای موادیاب و برنامههای آگاهیبخشی اشاره کرد.
با توجه به نزدیک شدن زمان اعزام زائران ایرانی به عربستان، بفرمایید کدام داروها در کشور عربستان ممنوعه است؟
خوشبختانه با آگاهیبخشی خوب رسانهها، خبرگزاریها، سازمان حج و زیارت و تلاش پلیس، امسال مانند سال گذشته اطلاعرسانی گستردهای درباره داروها و اقلام ممنوعه صورت گرفته است.12 قلم دارو در کشور عربستان ممنوع است که شامل هیرومرفین، آمپول پتیدین، مورفین و مشتقات آن مانند آمپول مرفین، شربت اکسپکترانت کدئین، داروهای حاوی ترامادول از قبیل قرص و آمپول ترامادول، قرص متیل فنیدات، آمپول و قرص بوپرنورفین، آمپول و قرص دیازپام، داروهای حاوی کدئین (مانند شربتهای سرماخوردگی یا مسکنها) مانند قرص استامینوفن کدئین، شربت و قرص متادون، دیازپام، کلونازپام و سایر بنزودیازپینها و قرصهای روانگردان یا داروهای ضدافسردگی خاص (مانند فلوکستین، پاروکستین، و آلپرازولام) میشوند.
اگر زائری آنها را همراه داشته باشد، چه پیامدی خواهد داشت؟
اگر این داروها توسط مأموران کشف شود و همراه فرد مدرکی مبنی بر ضرورت مصرف آن نباشد، با او برخورد قانونی خواهد شد. اما اگر این دارو با مجوز پزشک کاروان و ثبت رسمی در سامانه باشد، مشکلی وجود ندارد.
آیا زائرانی که داروهای ممنوعه با نسخه پزشک دارند، میتوانند آن را همراه خود ببرند؟
اگر این افراد دارای بیماری خاص هستند و طبق بررسی پزشک معتمد کاروان به مصرف دارو نیاز دارند، باید اسناد پزشکیشان را ارائه و دارو را با تایید پزشک ثبت کنند. پزشک باید آن را در سامانه حج و زیارت ثبت کرده و تاییدیه مکتوب در اختیار زائر قرار دهد. در غیر این صورت و با تشخیص فردی یا نسخه پزشک شخصی، حمل دارو مجاز نیست و با آن برخورد خواهد شد.
آیا در صورت بروز مشکل در عربستان، زائرین میتوانند به پلیس مواد مخدر مراجعه کنند؟
پلیس مبارزه با مواد مخدر تا پیش از مرز مسئولیت دارد. پس از ورود به عربستان، زائران در صورت بروز هرگونه مشکل باید موضوع را با مدیر کاروان خود در میان بگذارند تا از طریق مجاری رسمی موضوع پیگیری شود. ما هیچ نیروی مستقیمی در فرودگاههای عربستان نداریم، اما آموزشها و هماهنگیها را پیش از اعزام انجام میدهیم تا مشکلات به حداقل برسد.
برای پیشگیری از مشکلات احتمالی چه اقداماتی انجام شده است؟
علاوه بر آموزش به مدیران کاروان، دورههای آموزشی در جلسات پیش از اعزام برای زائران برگزار میشود. امسال برای حدود 11 هزار زائر در استادیوم آزادی همایش آموزشی برگزار کردیم که در آن پلیس فرودگاه و پلیس مواد مخدر با استفاده از سخنرانی، فیلم، و موشنگرافی، نکات مهم را مطرح کردند. همچنین پیامکهایی به زائران ارسال میشود که هشدارهای لازم را به صورت خلاصه در ذهنشان ماندگار کند.
درباره تجهیزات کنترلی در فرودگاهها چه اقداماتی انجام شده؟
پلیس فرودگاه به تجهیزات پیشرفتهای از جمله دستگاههای ایکسری و سگهای موادیاب مجهز شده است. چمدانها و وسایل زائران 48 ساعت پیش از اعزام بررسی میشوند تا فرصت کافی برای شناسایی موارد مشکوک وجود داشته باشد. مأموران ما آموزشدیده هستند و حتی کوچکترین موارد مشکوک را شناسایی میکنند.
آیا سال گذشته موردی از بازداشت یا مشکل برای زائران ایرانی در عربستان به خاطر حمل اقلام ممنوعه گزارش شده است؟
خوشبختانه سال گذشته ما کمترین میزان درگیری را در حوزه حمل اقلام ممنوعه داشتیم. حتی میزان کشفیات به حدی کاهش پیدا کرد که تقریباً میتوان گفت به نزدیک صفر رسید. هیچ موردی از بازداشت زائران ایرانی در عربستان به دلیل حمل داروی ممنوعه گزارش نشد و همه با سلامت سفر خود را به پایان رساندند.
بهطور خلاصه مهمترین توصیه شما به زائران چیست؟
توصیه جدی ما به زائران این است که هیچگونه دارو یا مادهای را بدون بررسی و هماهنگی با پزشک کاروان همراه نداشته باشند. هرگونه سهلانگاری در این زمینه میتواند باعث دردسرهای جدی در مبادی ورودی و خروجی شود. آگاهی، آموزش، و رعایت مقررات، بهترین راه برای داشتن سفری آرام و بیدردسر است.
نظر شما