در راستای تحقق اهداف قانون ساماندهی مد و لباس مصوب ۱۳۸۵/۱۰/۱۲ مجلس شورای اسلامی و همچنین به منظور اجرای مفاد بند هفتم بخش «ه» از ماده هفتم آیین نامه اجرایی قانون ساماندهی مد و لباس مصوب ۱۳۸۷/۰۴/۰۹ هیئت محترم وزیران، کارگروه ساماندهی مد و لباس، دستورالعمل نحوه حضور بازیگران در سینما، تلویزیون و تولیدات نمایشی را به شرح ذیل به تصویب رساند:
ماده ۱: تعاریف و اصطلاحات
۱-۱- بازیگر: به کسی گفته می شود که یک نقش را در آثار نمایشی و تبلیغاتی در انواع بسترهای مختلف مانند: تلویزیون، سینما و شبکه نمایش خانگی، ایفا می کند.
۱-۲- نحوه حضور: عبارت است از کیفیت و نوع طراحی لباس و پوشش بازیگران یا استفاده ایشان ازهرگونه ملزومات پوشش در صحنه نمایش و مقابل دوربین ضبط یا پخش
۱-۳- قانون: قانون ساماندهی مد و لباس، مصوب ۱۳۸۵/۱۰/۱۲ مجلس شورای اسلامی
۱-۴- آیین نامه اجرایی: آیین نامه اجرایی قانون ساماندهی مد و لباس مصوب ۱۳۸۷/۰۴/۰۹ هیئت محترم وزیران
۱-۵- وزارت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
۱-۶- صدا و سیما: سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
۱-۷- پوشاک اجتماعی: لباس و پوششی که منطبق بر تعریف مندرج در جزء (۱) بند (الف) دستورالعمل شاخص های نظارت بر طراحی، تولید، تبلیغ و عرضه پوشاک اجتماعی بانوان است.
ماده ۲: هدف
انتخاب و استفاده از مد و لباس مبتنی بر طرح ها و الگوهای بومی و داخلی و پرهیز از انتخاب و مصرف الگوهای بیگانه و نامتجانس با فرهنگ اسلامی ـ ایرانی
ماده ۳: ضوابط
۳ـ۱ـ طراحی لباس باید با تکیه بر فرهنگ اسلامی، آداب ملی و بومی کشور و در چهارچوب حدود شرعی صورت گیرد.
تبصره: در سینما، نمایش خانگی و بسترهای مجازی مصادیق عرفی حسب مورد توسط وزارت و صدا و سیما به صورت سالانه تهیه، پیشنهاد و به تصویب کارگروه ساماندهی مد و لباس می رسد. اولین نسخه از مصادیق یادشده یک ماه پس از تصویب و ابلاغ دستورالعمل تهیه و به کارگروه ساماندهی مد و لباس ارسال خواهد شد.
۲ـ۳ـ رعایت پوشش بانوان در محیط بیرون از خانه باید در چهارچوب «پوشاک اجتماعی» طراحی شود و کارکرد پوشانندگی کامل مدنظر باشد؛ ازجمله بلندی مناسب برای بالاپوش، آستینِ تا مچ، استفاده از پارچه ساتر یا تمهید آستر در پارچه غیرساتر، پرهیز از برش بازِ مخلِ پوشانندگی (پارگی یا زاپ) و شلوار کوتاه.
۳ـ۳ـ ترویج مدها و الگوهای مغایر با فرهنگ اسلامی ـ ایرانی ممنوع است
۴ـ۳ـ لباس های منقوش به آرم و تصاویر نامتعارف، نوشته ها و نمادها یا ملحقات لباس مختص فرهنگ بیگانه، علائم فرقه های ضاله و گروه های منحرف نباید ترویج شود.
۵ـ۳ـ به منظور رعایت تمایز و حفظ کارکردهای جنسیتی لباس، استفاده از پوشش زنانه برای آقایان و پوشش مردانه برای بانوان مجاز نیست.
۶ـ۳ـ تمامی لباس هایی که در معرفی شخصیت های اصلی و محوری اثر مؤثر هستند و نمایش داده میشود به عنوان لباس اجتماع (بیرون از منزل) باید دارای شناسه شیما باشد.
تبصره: شخصیت های تاریخی (به استثناء تاریخ معاصر و انقلاب اسلامی) مشمول حکم این بند نیستند.
۷ـ۳ـ لباس های قومیت های ایرانی، اقشار و یا مذاهب و ادیان الهی، نباید تحقیر و یا تمسخر شود.
۸ـ۳ـ ضروری است از شأن و منزلت چادر به عنوان حجاب برتر صیانت شود و از آن شخصیت پردازی و تصویرسازی مثبت صورت گیرد.
۹ـ۳ـ درصورت وجود ضرورت های شخصیت پردازی در قصه و به منظور تقبیح رفتار نامتعارف، با دو شرط عدم تحریک کنندگی و عدم ترویج موضوع، بازنمایی موارد ممنوع شده ممکن می باشد.
۱۰ـ۳ـ تهیه کننده با نظر کارگردان به عنوان تولیدکننده اثر، موظف است طراح لباسی که دارای کارت عضویت سامانه جامع طراحان کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور است را انتخاب و در تیتراژ ابتدایی و انتهایی اثر ذکر نماید.
ماده ۴: توصیهها
۱ـ۴ـ ترویج فرهنگ پوشش صحیح ایرانی ـ اسلامی با طراحی و نمایش لباس های مناسب، زیبا و متنوع برای بانوان و آقایان.
۲ـ۴ـ حداکثر استفاده از ظرفیت پارچه ها و لباس های بومی، سنتی و قومی در گستره فرهنگ ایرانی در طراحی لباس.
۳ـ۴ـ به منظورحفظ هویت تاریخی پوشش ایرانیان لازم است در طرح های تاریخی، ضمن رعایت ضوابط شرعی با انجام تحقیق و پژوهش، در طراحی لباس به مقتضیات و ویژگی های زمان واقعه توجه شود.
۴ـ۴ـ بازنمایی طرح های برگزیده کارگروه ساماندهی مد و لباس و ویژندهای (برند) داخلی در تولیدات نمایشی نیازمند مجوز با رویکردی حمایتی .
ماده ۵: سازمان اجرا
۱ـ۵ـ تهیه کننده فیلم (چه حقیقی و چه حقوقی) متولی و مسئول رعایت این دستورالعمل در تولیدات در بسترهای مختلف عرضه و نمایش و اجرای درست دستورالعمل ها است.
۲ـ۵ـ نظارت، رصد و ارزیابی:
- در سینما وزارت مسئول اجرای دقیق ضوابط دستورالعمل و رصد و ارزیابی آن است.
- در بسترها و سکوهای مجازی حسب مورد (برابر قوانین و مقررات مربوطه) وزارت یا صدا و سیما مسئول اجرای دقیق ضوابط دستورالعمل و رصد و ارزیابی آن است.
ماده ۶: مواجهه با تخلفات
۶-۱- قبل از پخش یا نمایش اثر:
- نهادهای مسئول با توجه به ساز و کارهای قانونی موجود، پیشگیری لازم را از مغایرت ها و تخلفات از ضوابط این دستورالعمل و یا رفع آن ها معمول می نمایند.
- در صورت عدم عضویت طراح لباس اثر نمایشی در سامانه جامع طراحان و یا عدم دریافت شناسه شیما برای آثار مذکور در بند (۸ـ۳) ماده (۳)، نهادهای مسئول مکلفند از صدور پروانه ساخت یا نمایش حسب مورد خودداری نمایند.
- نهادهای مسئول موظفند قبل از صدور پروانه انتشار تمامی موارد ذکر شده در این دستورالعمل را مورد بررسی قرار داده و سپس برای صدور مجوز اقدام نماید.
۲ -۶- بعد از پخش یا نمایش اثر:
- نهادهای مسئول موظفند بر اساس سازوکار اجرایی خود با متخلفان برخورد قانونی کنند.
- کارگروه ساماندهی مد و لباس موظف است گزارش تخلف و عدول از این ضوابط را هر شش ماه یکبار به وزارت و صدا و سیما ارائه دهد تا منطبق بر بند فوق عمل شود.
ماده ۷: این دستورالعمل در یک مقدمه و هفت ماده در تاریخ ۱۴۰۱/۰۸/۱۸ به تصویب کارگروه ساماندهی مدولباس رسیده و در تاریخ ۱۴۰۲/۱۱/۰۸ به امضاء و ابلاغ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رسید.
نظر شما