کد خبر 265640
۲۳ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۰

گزارش میدانی «حیات» از پروژه احیای یک دریاچه؛

خون حیات به رگ‌های خشک دریاچه ارومیه + فیلم

خون حیات به رگ‌های خشک دریاچه ارومیه + فیلم

دریاچه ارومیه به واسطه سال‌ها بی برنامه‌گی در اصلاح الگوی کشت، ترویج بی‌ضابطه کشاورزی، برداشت آب در بالادست، حفر چاه‌های غیرمجاز و… زندگی نباتی را در حوزه اکولوژی پشت سر می‌گذارد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی حیات؛ گرمای حدود ۴۰ درجه، کیلومترها شوره‌زار سفید، رنگ قرمز آب و بوی نامطبوعی که از مرگ میلیون‌ها آرتمیا (تنها ساکن زنده دریاچه که چند میلیمتر اندازه دارد) نشان از وضعیت وخیم و روبه موت دریاچه ارومیه دارد. هر چند که این نگین آبی برروی پیشانی نقشه گربه‌ای ایران زمین و آذربایجان هنوز زنده است و نفس می‌‎کشد؛ مردم بومی در آب شور آن شنا می‌کنند، اما به‌عنوان موجودی زنده مانند یوزپلنگ ایرانی که تیر شکارچیان، او را در آستانه مرگ قرار داده و با چشمان سرشار از التماس به شما خیره شده و قادر نیست فریاد بزند که من را آغوش بگیرید و کمک کنید، نفس‌های آخر را می‌کشد و درخواست کمک دارد.

حال وزارت نیرو و شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، آستین بالا زده‌اند تا شاید خونی جدید در رگ‌های خشک دریاچه تزریق کنند، خونی که از رگی به طول ۳۵ کیلومتر و از از سد کانی سیب شاید مایه حیات دریاچه ارومیه باشد.

ورود ۴۸۰ میلیون متر مکعب آب به دریاچه

محسن عباس‌زاده، جانشین مجری سامانه انتقال آب از سد کانی سیب به دریاچه، گفت: با توجه به شرایط اقلیمی و کاهش نزولات آسمانی و برداشت بی‌رویه آب در سه دهه اخیر، شرایط دریاچه ارومیه با یک خشکسالی مواجه شد. بعد از تشکیل ستاد احیای دریاچه ارومیه و بررسی کارشناسی، موضوعات اکولوژی در دستور کار قرار گرفت و نهایتاً ۱۹ راهکار برای احیای این دریاچه علام شد که موضوع سخت‌افزاری انتقال آب از سد کانی سیب به دریاچه ارومیه، جز وظایف وزارت نیرو بود.

آنچه که عباس‌زاده به آن اشاره دارد، شامل سازه‌های مربوط به مخزن سد کانی سیب، خط انتقال و تونل بند «بانی آباد»، تونل ۳۵ کیلومتری، تونل ۱۱ کیلومتر و سامانه‌ای بخش رودخانه‌ای گلارشای است که امروزه به پایان رسیده و ۱۰۰ درصد سازه‌های مربوط به وزارت نیرو برای انتقال این آب به دریاچه همزمان با توررسانه‌ای و آخرین روزهای کاری دولت سیزدهم به پایان می‌رسد.

تونلی که حدود به طول ۶۵ کیلومتر که در آن آب سد کانی سیب مسیری را طی می‌کند که ۳۵ کیلومتر تونل است، ۱۱ کیلومتر داخل کانال و ۲۴ کیلومتر روی دریاچه گالارشای طی می کند تا برسد به دریاچه ارومیه.

بنا به گفته جانشین مجری سامانه انتقال آب از سد کانی سیب به دریاچه، این انتقال سالانه ۴۸۰ میلیون متر مربع آب را به دریاچه وارد می‌کند و قطعاً مخزن و خود سد دریاچه ارومیه حجم آب بیشتری را برای احیای کامل می‌طلبد. اما شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، به عنوان یک دستگاه اجرایی برای انتقال آب، تمام ظرفیت خود را به کار گرفت و ۱۹ راهکاری دیگر نیز باید اجرایی شود تا شاهد احیای کامل دریاچه باشیم.

گزارش: وحید استرون

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha