به گزارش خبرنگار فرهنگی حیات؛ انجام فعایتهای هنری تکنیکی است که بیماران مضطرب و افسرده از آن برای بیان احساسات، افکار و تجربیات خود استفاده میکنند. از سویی دیگر این تکنیک به پزشکان متخصص (هنر درمانگر) یا روانپزشک کمک میکند تا به احساسات، تفکرات و علت اصلی بیماری پی ببرند و شیوه مناسب درمان را آغاز کند.
به بیانی دیگر گاهی اوقات تکنیکهای درمانی گفتاری برای کمک به افرادی که با اختلالات روانی درگیر هستند، موثر نیستند. این افراد به دلیل شرایط سختی که از سر گذراندهاند، توان بیان احساسات و مشکلات خود را ندارند و شاید هنر بهترین ابزار برای خالی کردن ذهن و تفکرات آنها باشد.
به همین منظور فاطمه قاسمزاده، در گفتگو با خبرنگار فرهنگی حیات؛ در خصوص تاثیر فعالیتهای هنری بر کاهش اضطراب و درمان افسردگی کودکان گفت: فعالیتهای هنری از سالهای ابتدایی کودکی تا سالهای پایان کودک که ۱۸ سالگی است نقش موثری دارد. مهمترین فعالیتهای هنری کودکان شامل نقاشی، انواع بازیهای هنری و کاردستی به عنوان نقش مهمی بر کاهش مشکلات رفتاری است.
وی با بیان اینکه دو عامل اصلی درخصوص چگونگی تاثیر فعالیتهای هنری در کاهش اضطراب و سایر مشکلات رفتاری وجود دارد؛ گفت: هنر فعالیتی است که اگر با روشهای مناسب و به صورت اختیاری آن را به کار ببریم سبب خلاقیت و توانمندی کودک و نوجوان خواهد بود؛ بنابراین اگر بخواهیم فعالیتهای هنری در کاهش مشکلات کودکان نقش ایفا کند اولین شرط انجام آن اختیاری بودن انجام این فعالیتها است.
اختیاری بودن انجام فعایتهای هنری
این روانشناس کودک ادامه داد: ما در انتخاب موضوع و انجام کار باید کودک را آزاد بگذاریم؛ قطعا فعالیتهایی وجود دارد که کودک دوست دارد آن را آزادانه انجام دهد به همین منظور بهتر است از او بخواهیم بین فعالیتهایی که علاقه دارد یکی از آنها را انتخاب و اجرا کند. اگر ما این شرایط را رعایت کنیم در انجام فعالیتهای هنری و اثربخشی هنر در کوکان بر سایر رفتارش تاثیرگزار خواهیم بود.
وی درخصوص اینکه کودکانی هستند که دارای رفتارهای پرخاشگرانه، کنارهگیر و تا حدی رفتاری بودند که شاید مورد پسند کودکان دیگر نباشد؛ افزود: این کودکان با انجام فعالیتهای هنری به صورت آزادانه توانستند هم خلاقیت خود را نشان دهند و هم مشکلاتی که گاهی اوقات در درون آنها است و ما نتوانستیم به آن پی ببریم را از طریق این آثار هنری آشکار میکنند حتی اگر نتوانند مشکل را حل کنند نشانههایی از مشکلات درونی خود را در این آثار هنری بروز میدهند.
قاسمزاده صحبتهایش را اینگونه ادامه داد: نمونهی بارز نمود مشکلات درونی کودکان در آثار هنری آثاری مانند نقاشیهای خشونت آمیز، ساخت کاردستیها و وسایل خشونت آمیز است و این عوامل سبب آگاهی بزرگسالان و جلوگیری از شیوع این عوامل خواهد بود. اجبار در انجام کارهای هنری سبب بازخورد منفی کودک خواهد بود برای مثال کودکی که کاردستی را دوس دارد نباید از او بخواهیم نقاشی بکشد و نحوهی بیان ما در انجام فعالیتهای هنری بسیار تاثیرگزار است.
تاثیر هنر سبز یا هنر زیستمحیطی در کاهش اضطراب کودکان
وی با بیان اینکه یکی از نقشهای دیگر هنر در کودکان «هنر سبز» است؛ گفت: خیلی از کودکان در انجام فعالیتهای هنری خود از محیط زیست بهره میبرند برای مثال در نقاشیهای خود از برگان درختان استفاده میکنند یا برای نقاشی از سنگهای مسطح استفاده میکنند و آن را رنگ می زنند این فعالیتها نشان میدهد که هنر طبیعی کودکان با طبیعت ارتباط دارد اما یک شرط دارد آن هم این است که به طبیعت آسیب نزنند. برای مثال اگر میخواهند روی برگها نقاشی بکشند از برگهای افتاده از درخت در پاییز یا شاخههای درخت استفاده کنند نه اینکه طبیعت را غارت کنند تا هنرشان را نشان دهند.
این روانشناس کودک ادامه داد: نقاشی به روی سنگها معمولا آسیبی نخواهد داشت؛ کودکان میتوانند از سنگهای کنار رودخونه برای نقاشیهای خود استفاده کنند.
وی با بیان اینکه کانون پرورش فکری حدود ۱۲ جلد کتاب در ارتباط با هنر کودکان و طبیعت منتشر کرده است که کودکان با استفاده از سنگها، دانهها و چوبها میتوانند فعالیتهای هنری انجام بدهند که تمام این ابزار با استفاده از هنر طبیعی است؛ افزود: کودکان نیز استفاده از این ابزارها را دوست دارند.
قاسمزاده با بیان اینکه موسیقی نیز علاوه بر موادی که مطرح شد با الهام گرفتن از کودکان از طبیعت با صدای باد، پرندگان و ریزش برگها میتوانند هنر و استعداد خود را شکوفا کنند، یادآور شد: خیلی از مراجعین بنده به این نکته اشاره میکردند از کودکی در مسافرتها و جنگلها با صدای طبیعت آشنا میشدند و به موسیقی علاقه پیدا میکردند.
وی در پایان گفت: طبیعت نقش بسزایی در هنر کودکان و آموزش آنان ایفا میکنند و این نقشها میتواند در صدا، موسیقی و اشکال مختلف طبیعت مانند کوهها و دریاها باشد و کودکان را به انجام فعالیتهای هنری بدون اجبار تشویق خواهد کرد.
خبرنگار: سما پالوده
انتهای پیام/
نظر شما