به گزارش خبرنگار فرهنگی حیات، ۲۳ تیرماه ۱۳۶۴ روز آغاز عملیات «قادر ۱» در منطقه عمومی «سیرکان» در موقعیت عملیاتی شمال غرب است که با سازماندهی رزمی مشترک ارتش جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تحقق یافت.
زمینههای تاریخی و جغرافیایی عملیات
عملیات آفندی قادر(۱)، در حالی طرحریزی شد که رکود قابل توجهی جبهههای جنگ را فرا گرفته بود و عملیات «بدر» که در ابتدا موفق بود، بهدلیل بهکارگیری وسیع سلاح شیمیایی توسط عراق اهداف تصرفی، تثبیت نشد و در واقع آخرین عملیات گسترده نیروهای اسلام مقابل عراق پیش از عملیات محسوب میشد. بر این اساس، تنها منطقهای که با توجه به وضعیت آب و هوا امکان انجام عملیات گستردهای در آن وجود داشت، منطقه عملیاتی شمال غرب بود که در صورت موفقیت، اهداف قابل توجهی را تامین میکرد و در نتیجه در راستای همین استراتژی بود که عملیات قادر ۱ طرحریزی و اجرا شد.
بعد از عملیات بدر در ۲۰ اسفندماه ۱۳۶۳، بمباران مناطق مسکونی ایران شدت یافت. در چنین شرایطی انجام عملیات محدود با هدف تضعیف روحیه نیروهای دشمن و بالعکس تقویت روحیه نیروهای خودی، حفظ ابتکار عمل در صحنه جنگ، گرفتن زمان از دشمن برای تقویت سازمان رزم خودی و کسب فرصت برای انتخاب و آمادهسازی منطقه عملیات اصلی در رأس برنامههای عملیاتی قرار گرفت.
بدینترتیب، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، برای انجام عملیات محدود، مناطقی را پیشنهاد داد. از جمله این مناطق، منطقه عمومی «سیدکان» بود که آمادهسازی آن به قرارگاه حمزه سیدالشهدا واگذار شده بود. قرار بود رزمندگان ایران با تصرف ارتفاعات حسنبیک، قلندر و سرپیران، بر دو شهر «سیدکان» و «مرگهسور» تسلط یابند و «تنگه حسنعلیبیک» را که از نظر نظامی و استراتژیکی بسیار بااهمیت بود، تصرف کنند. هدف عملیات این بود که راهکاری برای جنگهای نامنظم در داخل عراق فراهم شود.
آغاز عملیات
مرحله اول عملیات قادر که با نام قادر ۱ شهرت یافت، در ۲۳ تیرماه سال ۱۳۶۴ با رمز: «یا صاحبالزمان(عج)» آغاز شد. رزمندگان اسلام در این مرحله، با انجام یک عملیات منظم در عمق ۳۰ کیلومتری مناطق کوهستانی عراق و از طریق منطقه کلاشین واقع در خط مرزی اشنویه، ارتش صدام را غافلگیر و تعدادی از تجهیزات آنان را منهدم کردند و تعدادی اسیر گرفتند. ایرانیها در ادامه این عملیات، ارتفاع سرپله و قسمتی از ارتفاع گوشبند را تصرف کردند.
نتایج عملیات
۱- دستیابی به پایگاههای منطقه و آزادسازی ارتفاعات باشکین، سرسپندار بربزین دوست و حصار دوست
۲- تصرف بخشی از خاک عراق و نزدیک شدن به آماد راههای اصلی و خطوط مواصلاتی دشمن
۳- کشته و زخمی شدن ۱۲۵۰ نفر از نیروهای دشمن
۴- ۳ فروند هواپیما، ۴ دستگاه تانک، ۳ عراده توپ و ۶۷ دستگاه خودرو به همراه تعدادی از پایگاهها وزاغههای مهمات از جمله ضایعات انهدامی رژیم بعثی عراق در این عملیات بود.
اهداف عملیات
تصرف ارتفاعات مهم و حساس منطقه عملیاتی، قطع خطوط ارتباطی و تدارکاتی عناصر ضدانقلاب، انهدام نیروهای دشمن، آزادسازی بخشی از خاک عراق، نزدیک شدن به راههای اصلی و خطوط مواصلاتی دشمن، افزایش کارایی یگانهای خودی و در نتیجه ضعیف شدن دشمن و بدست آوردن ابتکار عمل توسط نیروهای خودی، از جمله اصلیترین اهداف اجرای عملیات قادر ۱ بود.
برای انجام این عملیات، تعداد زیادی از یگانهای پیاده ارتش و سپاه به همراه یگانهای توپخانه، هوانیروز، نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش بهکار گرفته شدند. دستیابی به پایگاههای منطقه و تصرف ارتفاعات باشکین، سرسپندار، بربزین روست و حصارروست از جمله نتایج عملیات «قادر ۱» بود.
نظر شما