به گزارش گروه ورزشی حیات، تکمیل جدول مسابقات یورو ۲۰۲۴ تا مرحله نیمهنهایی، حذف آلمان و پرتغال را به همراه داشت و تا پایان شنبه شب دیگر دیدارهای نیمهنهایی مشخص خواهد شد تا تعداد تیمهای باقی مانده در تورنمنت به ۴ کاهش یابد.
ترکیه - هلند
شنبه ۱۶ تیر
ساعت ۲۲:۳۰ به وقت تهران
الیمپیا اشتادیون برلین
داور: کلمان تورپن (فرانسه)
ترکیه شگفتیساز برای حضور در این جمع، اتریشِ غولکش را شکست داده و هلند با در هم کوبیدن رومانی در قامت یکی از جدیترین مدعیان فتح عنوان پا به جمع 8 تیم برتر گذاشته است. هیچیک از 2 تیم به عنوان صدرنشین از دور گروهی صعود نکردند و هلند به لطف انتخاب بهعنوان بهترین تیم رتبه سوم گروهها جواز صعود را به چنگ آورد.
در سودای سومین پیروزی متوالی
سبک بازی 2 تیم، نویدبخش تماشای یک دیدار پر گل خواهد بود و اگر ترکیهایها درخشش سنگربانشان در این تورنمنت را نداشتند، موفق به حضور در این جمع نمیشدند. این تیم سودای رسیدن به رکورد سومین پیروزی متوالی در طول یک تورنمنت معتبر برای دومین بار در تاریخ (اولین بار با رسیدن به نیمهنهایی جام جهانی 2002 به لطف 3 پیروزی) و نخستین بار در تاریخ جام ملتهای اروپا را در سر دارد.
شایستگان حضور در جمع ۸ تیم برتر
ترکیه و هلند، ۲ تیمی بودهاند که در طول تورنمنت در جمع ۸ تیم برتر از نظر امید گل قرار گرفتند و هلند با مجموع امید گل ۶.۵۶ در رده ششمین تیم برتر جام و ترکیه با مجموع امید گل ۶.۱۱ در رتبه هشتمین تیم برتر جام ایستادهاند.
از طرف دیگر هلند رتبه پنجمین تیم برتر مسابقات از نظر شلیک شوت (۶۳) را در اختیار گرفته و ترکیه در چنین جدولی ایستادن در رتبه ششم را با شلیک مجموع ۵۷ شوت تجربه میکند.
نویدبخش دیداری جذاب و پر گل
از سمت مقابل اما عملکرد 2 تیم در فاز تدافعی کاملاً متفاوت از یکدیگر بوده. هلند تحت هدایت رونالد کومان، درحالی امید گل ۳.۸۴ در مجموع ۴ بازی را به رقبا اهدا کرده که این رقم برای ترکیه اهدای امید گل ۸ را به ثبت رسانده و تیمِ مونتلا در جمع ۸ تیم برتر مسابقات بیشترین شوت شلیک شده به سمت دروازهاش را در جریان دیدارهایش مشاهده کرده (۵۹).
هلند در ۵ تجربه از ۷ تجربه اخیر در یکچهارم نهایی تورنمنتهای معتبر موفق به صعود تا نیمهنهایی مسابقات شده و یکی از ۲ استثنا در جامجهانی ۲۰۲۲ به وقوع پیوست. لالههای نارنجی در نهایتِ ضربات پنالتی مغلوب آرژانتین شده و شانس پیشروی در جامجهانی اخیر را از دست دادند.
خیلی دور، خیلی نزدیک
این نخستین صعود هلند به جمع ۸ تیم برتر جام ملتهای اروپا از سال ۲۰۰۸ است. آخرین بار نارنجیها مغلوب روسیه در این مرحله شدند و تیمِ هلند در تنها ۳ از ۹ دیدارش در مراحل حذفی یورو به پیروزی دست یافته.
ترکیه اما حضور در چهارمین مرحله یکچهارم نهایی تورنمنتهای معتبر را پشت سر میگذارد و تیمی که سال ۲۰۰۰ برای نخستین بار در یورو به این مرحله رسید و مسیرش متوقف شد در جامجهانی ۲۰۰۲ و یورو ۲۰۰۸ مسیرش را تا نیمهنهایی تورنمنت ادامه داد و اکنون سودای رسیدن به سومین نیمهنهایی تاریخ را در سر دارد.
رکورد دریافت کارت میشکند؟
تیمِ مونتلا برای موفقیت در این دیدار، ۲ راه پیش رو دارد. یکی تکیه بر بازی فیزیکی خواهد بود و در این راه، خطر دریافت کارتهای بیشتر تهدیدش میکند. ترکیه در این تورنمنت ۱۸ کارت دریافت کرده. اگرچه هیچیک از کارتها، رنگ قرمز نداشته اما در تاریخ جام ملتهای اروپا، تنها جمهوری چک در یورو ۱۹۹۶ بیشتر از ترکیه یورو ۲۰۲۴ کارت گرفته است (۲۰ کارت از جمله ۱۹ کارت زرد و یک کارت قرمز).
تیمِ مونتلا کمینه ۲ کارت در هر یک از ۲۴ بازی اخیرش در تورنمنتهای معتبر را پیش روی بازیکنانش دیده و برای محافظت از کودی خاکپو در مصاف امشب، باید محتاطانه عمل کرده و بازی را با تعداد بازیکنان کامل به پایان برساند.
خاکپو در یک قدمی رکورد اسنایدر
خاکپو با گلزنی مقابل رومانی موفق شد به مرز تعداد ۳ گل رسیده و در جدول برترین گلزنان تورنمنت صدرنشین شود. او یکی از بهترینهای تورنمنت و شانس اصلی کسب عنوان «آقای گل» است. رقیب مستقیم او، جمال موسیالا شب گذشته موفق به گلزنی نشد و از طرف مقابل در ۲ تورنمنت معتبر اخیر (جامجهانی ۲۰۲۲ و یورو ۲۰۲۴) درحالی خاکپو ۶ گل به ثمر رسانده که فقط کیلیان امباپه در این مدت بیشتر از جوان هلندی گلزنی را تجربه کرده است (۹).
نکته جالب توجه اینجاست خاکپو در یک دیدار بیش از یک گل نزده و هر ۶ گل به ثمر رسیده توسط او مقابل رقبای متفاوتی بودهاند. تنها بازیکنان تاریخ هلند با سابقه گل زدن در بازیهای متفاوت بیشتر نسبت به کودی خاکپو در تورنمنتهای معتبر، دنیس برکمپ (۱۰)، رابین فنپرسی (۸) و وسلی اسنایدر (۷) بودهاند.
به تماشای آینده
در سمت مقابل میدان اما امید ترکیه به آردا گولر خواهد بود. ستاره جوان رئال مادرید موفق شده در این تورنمنت به خوبی بدرخشد و در ۱۹ سالگی، یکی از ۳ بازیکن نوجوان تاریخ یوروست که موفق میشود پس از وین رونی (۴ گل و یک پاس گل) و کریستیانو رونالدو (۲ گل و ۲ پاس گل) در یورو ۲۰۰۴، در طول یک دوره مسابقات،هم گل و هم پاس گل به ثبت برساند.
ترکیه در دیدار شنبه شب مریح دمیرال را به سبب محرومیت انضباطی در اختیار خود نخواهد داشت اما به بازیکنان جوانش امید بسته و وینچنزو مونتلا، ۶ بار بازیکن نوجوان را در این تورنمنت به میدان فرستاده (۳ بازی برای کنان ییلدیز و ۳ بازی برای آردا گولر). از این نظر، ترکیه در مسیر اعتماد به نوجوانان، رکورددار محسوب میشود. پیش از این تنها اسپانیا در یورو ۲۰۲۰ تحت هدایت لوئیس انریکه ۶ بار حضور بازیکن نوجوان را به خود دیده بود و در هر ۶ مورد، پدری به میدان رفت.
نخستین مصاف در تورنمنتهای معتبر
این پانزدهمین مصاف تاریخ هلند و ترکیه مقابل یکدیگر است.در ۱۴ دیدار اخیر، ۶ پیروزی با هلند بوده و ۴ دیدار با پیروزی ترکیه به پایان رسیده است.پیش از این 2 تیم هرگز در تورنمنتهای معتبر مقابل یکدیگر بازی نکردهاند.
۲ دیدار اخیر میان هلند و ترکیه مجموع ۱۳ گل داشته. میانگین ۶.۵ گل در هر بازی به ثبت رسیده و هر 2 بازی از چارچوب دیدارهای مقدماتی جامجهانی ۲۰۲۲ بوده. ابتدا ترکیه با نتیجه 4 بر 2 هلند را شکست داد اما لالههای نارنجی خیلی زود انتقام شکست را با تحمیل نتیجه 6 بریک به ترکیه جبران کردند.
انگلیس - سوئیس
شنبه ۱۶ تیر
ساعت ۱۹:۳۰ به وقت تهران
استادیوم دوسلدورف
داور: دنیله اورساتو (ایتالیا)
انگلیس برای رسیدن به این مرحله معجزهوار از سد اسلواکی گذشت و سوئیس مدافع عنوان قهرمانی را از دور مسابقات کنار زد تا سومین تیم حاضر در جمع ۴ تیم برتر اروپا از دل دیدار انگلیس و سوئیس بیرون بیاید. تیم پیروز این دیدار در نیمهنهایی به مصاف برنده دیدار هلند و ترکیه خواهد رفت.
چهارمین صعود متوالی به جمع ۸ تیم
بازیکنان تیم ملی انگلیس در ظاهر، برای حفاظت از سرمربیشان در ۳ قدمی رسیدن به عنوان قهرمانی و تاریخسازی، همقسم شدهاند و ساوتگیت با وجود موفقیت نسبی، زیر شدیدترین انتقادات قرار گرفته است.
پیروزی مقابل اسلواکی، ضامن صعود انگلیس به جمع ۸ تیم برتر مسابقات شد و این تیم برای نخستین بار در تاریخ، برای چهارمین تورنمنت متوالی به مرحله یکچهارم نهایی تورنمنتهای معتبر (جامجهانی و یورو) رسید و این رکوردشکنی و تاریخسازی، مدام تحت هدایت ساوتگیت رخ داده است.
فرار گرت از تجربه شکست در سده مربیگری
انگلیسها در ۲ مورد از ۴ تجربه حضورشان در مرحله یکچهارم نهایی جام ملتهای اروپا موفق به صعود شدهاند و نکته اینجاست تکلیف ۳ دیدار از این ۴ مسابقه را ضربات پنالتی مشخص کرده است.
گرت ساوتگیت همزمان با حضور کنار زمین در جریان دیدار مقابل سوئیس به سومین سرمربی تاریخ «سهشیر» بدل خواهد شد که به سده مربیگری روی نیمکت تیم خواهد رسید. پیش از ساوتگیت، والتر وینترباتم در سال ۱۹۵۸ و سر الف رمزی در سال ۱۹۷۲ به مرز صدمین تجربه مربیگری در تیم ملی انگلیس رسیده بودند. وینترباتم تجربه شماره صد را با تساوی مقابل ایرلند شمالی به پایان رساند و رمزی، موفق به کسب پیروزی مقابل ولز شد.
یک تیر و ۲ نشان در کتاب رکوردها
انگلیس همچنین شنبه شب شانس تبدیل شدن به ششمین تیم تاریخ با رسیدن به مرز ۵۰ پیروزی در تورنمنتهای معتبر را خواهد داشت. پیش از این، تیمهای آلمان، ایتالیا، اسپانیا، فرانسه و هلند در جامجهانی و یورو از مرز ۵۰ پیروزی عبور کردهاند و کسب پیروزی در دیدار شماره ۱۱۷ انگلیس به میزبانی تورنمنتهای معتبر، ضامن صعود این تیم به دومین نیمهنهایی متوالی یورو خواهد بود.
دغدغههای ساوتگیت برای انتخاب ترکیب در این دیدار، تنها به خط دفاعی منحصر نیست و در خط هافبک بازیکنان «سهشیر» هنوز انتظارات را برآورده نکردهاند. با این حال اگر گرت ساوتگیت ترجیح به استفاده از آرایش ۳ دفاعه بدهد، حضور کیران تریپیه در ترکیب تضمین شده نخواهد بود؛ بازیکنی که در میان ستارگان انگلیسی، بیشترین خلق موقعیت (۷) و بیشترین ارسال پاس خطشکن پشت فاز تدافعی حریف (۶) را به ثبت رسانده است.
نکتهای که سرمربی باتجربه را به سمت استفاده از ترکیب ۳ دفاعه سوق خواهد داد، غیبت مارک گوئهی است. با محرومیت مواجه شده و به احتمال فراوان، کایل واکر، جان استونز و ازری کونسا خط دفاع ۳ نفره سهشیر را در مصاف با سوئیس تشکیل میدهند.
در آرزوی اولین نیمهنهایی تاریخ
در طرف مقابل میدان اما امیدهای سوئیس به یک چهره نامآشنا خواهد بود. گرانیت ژاکا، ستاره سابق آرسنال در این تورنمنت بهترین بازیکن سوئیس از نظر خلق موقعیت (۸)، ارسال پاس صحیح (۲۵۴) و ارسال بیشترین پاس خطشکن (۵۱) بوده است.
گرانیت تنها یکی از ۱۴ تجربه حضورش در بازیهای جام ملتهای اروپا را شکست خورده اما ۲ تساوی (از مجموع ۸ تساوی و ۵ پیروزی) با شکست در ضربات پنالتی و حذف از مسابقات همراه بوده است.
این پنجمین حضور تاریخ سوئیس در جمع ۸ تیم برتر تورنمنتهای معتبر خواهد بود. صلیب سرخ، قبلا تنها در دوره گذشته مسابقات به این مرحله صعود کرد و هر ۴ تجربه پیشین سوئیس در این مرحله به حذف از مسابقات گره خورده. با این آمار، سوئیس به عنوان تیم رکورددار حضور در مرحله یکچهارم نهایی تورنمنتها بدون موفقیت در حتی یک صعود به نیمهنهایی شناخته شده و بیش از هر تیم دیگری ناکامی در جمع ۸ تیم برتر تورنمنتها را تجربه کرده.
شکستناپذیر در مصاف با سوئیس
واپسین تجربه شکست انگلیس مقابل سوئیس به سال ۱۹۸۱ و از چارچوب دیدارهای مقدماتی جامجهانی بازمیگردد. سهشیر در ۱۳ مصاف اخیر با سوئیس شکستناپذیر باقی مانده و تنها یک از ۲۴ دیدار اخیرشان مقابل این تیم را با شکست پشت سر گذاشته (۱۷ پیروزی و ۶ تساوی).
با این حال، مصاف شنبه شب چهارمین مصاف تاریخ انگلیس و سوئیس در تورنمنتهای معتبر بوده و انگلیس درحالی که نبرد جامجهانی ۱۹۵۴ را با پیروزی پشت سر گذاشته در یورو ۲۰۰۴ پیروزی را جشن گرفته و در دیدار افتتاحیه یورو ۱۹۹۶ متوقف شده. «سهشیر» در جریان این دیدارها، ۶ گل زده و تنها یک گل خورده.
نظر شما