کد خبر 204715
۱۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۱:۳۰

«حیات» بررسی کرد؛

نمایندگان کدام شهرها در مجلس افزایش پیدا می کند؟/ جزئیات سهمیه استان ها از کرسی‌های بهارستان

نمایندگان کدام شهرها در مجلس افزایش پیدا می کند؟/ جزئیات سهمیه استان ها از کرسی‌های بهارستان

براساس مصوبه کمیسیون امور داخلی و شوراها با طرح افزایش تعداد نمایندگان موافقت کرد براین اساس  ۴۰ نفر به تعداد نمایندگان مجلس شورای اسلامی اضافه خواهد شد.

به گزارش گروه سیاسی حیات؛ افزایش تعداد نمایندگان هر ۱۰ سال یکبار می‌تواند انجام شود که مبنای قانونی این امر اصل شصت و چهارم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است.اصل شصت و چهارم اشعار می‌دارد:«تعداد نمایندگان مجلس شورای اسلامی ۲۷۰ نفر بود و از تاریخ همه پرسی سال ۱۳۶۸  پس از هر ده سال، با در نظر گرفتن عوامل انسانی، سیاسی، جغرافیایی و نظایر آنها حداکثر بیست نفر نماینده می‌تواند اضافه شود.» حدود ۲۰سال است که تعداد نمایندگان افزایش نداشته است.

باید توجه داشت که طرح افزایش تعداد نمایندگان اکنون در کمیسیون امورداخلی کشور و شوراهای مجلس شورای اسلامی تصویب شده و هنوز به صورت قطعی تبدیل به قانون نشده زیرا ممکن است در صحن مجلس نیز مانند دیگر طرح‌ها و لوایح دچار تغییر شود.طرح افزایش تعداد نمایندگان پس از تصویب مجلس و تایید در شورای نگهبان تبدیل به قانون می‌شود، در نتیجه آنچه که در این گزارش مطرح می‌شود صرفا بر اساس مصوبه کمیسیون امورداخلی است. 

سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها، نیز در گفتگویی اعلام کرده بود که این طرح باید در نوبت رسیدگی در صحن علنی قرار گیرد. وی گفته بود از آنجا که طرح ها و لوایح بسیاری در نوبت بررسی قرار دارد، بعید به نظر می رسد تا قبل از اسفند در صحن مجلس نهایی شود. مگر آنکه تعدادی از نمایندگان درخواست رسیدگی دو فوریتی این طرح را بدهند. تا قانون شدن این مصوبه فرایند زمان‌بری وجود دارد فلذا نباید تصویب آن در کمیسیون را به حساب قانونی شدن و اعمال آن در انتخابات آینده در نظر گرفت.

براساس این گزارش؛ طبق مصوبه اعضای کمیسیون در این طرح برای آذربایجان غربی ۱ نماینده، اصفهان ۲ نماینده، البرز ۳ نماینده، بوشهر ۱ نماینده، شهرستان‌های تهران ۴ نماینده قطعی و ۲ نماینده ذخیره، چهارمحال و بختیاری ۱ نماینده، خراسان جنوبی ۱ نماینده، خراسان رضوی ۲ نماینده، خراسان شمالی ۱ نماینده، خوزستان ۲ نماینده، سیستان و بلوچستان ۳ نماینده، فارس ۲ نماینده و قزوین ۱ نماینده، قم ۱ نماینده، کردستان ۱ نماینده، کرمان ۳ نماینده، کرمانشاه ۱ نماینده، گلستان ۱ نماینده، مازندران ۱ نماینده، مرکزی ۱ نماینده، هرمزگان ۲ نماینده، یزد ۲ نماینده و لرستان ۱ نماینده، به تعداد نمایندگانشان اضافه خواهد شد.

 بر اساس طرح اصلاح جدول حوزه های انتخابیه مجلس شورای اسلامی و تعداد نمایندگان آنها تعداد نمایندگان مجلس شورای اسلامی از ۲۹۰ نفر به ۳۳۰ نفر افزایش می یابد و تعداد حوزه های انتخابیه به شرح بندهای زیر اصلاح می شود:

۱ـ استان آذربایجان شرقی:

الف: حوزه جدید آذرشهر و عجب شیر متشکل از شهرستان های آذرشهر شامل شهر آذرشهر، بخش ممقان ـ بخش حومه بخش گوگان و عجب شیر شامل شهر عجب شیر –بخش مرکزی –بخش قلعه چای، با یک نماینده ایجاد می شود.

ب: شهرستان هریس، به حوزه انتخابیه تبریز و اسکو الحاق می شود.

پ: هوراند از حوزه انتخابیه کلیبر و خداآفرین و هوراند متنزع و به حوزه انتخابیه اهر الحاق می شود.

۲ـ استان آذربایجان غربی:

حوزه انتخابیه میاندوآب و شاهین دژ و تکاب به دو حوزه مستقل زیر تقسیم می شود:

الف: حوزه انتخابیه میاندوآب شامل: شهر میاندوآب ـ بخش مرکزی ـ بخش باروق ـ بخش مرحمت آباد به مرکزیت شهر میاندوآب بایک نماینده

ب: حوزه انتخابیه شاهین دژ و تکاب متشکل از : شهرستان شاهین دژ شامل شهر شاهین دژ ـ بخش مرکزی ـ بخش کشاورز و شهرستان تکاب شامل: شهر تکاب ـ بخش مرکزی ـ بخش تخت سلیمان به مرکزیت شهر شاهین دژ با یک نماینده

۳ـ استان اصفهان:

با افزایش یک نماینده به حوزه انتخابیه کاشان و آران و بیدگل این حوزه به دو حوزه انتخابیه زیر تقسیم می شود:

الف: حوزه انتخابیه کاشان و بخش نیاسر شامل: شهر کاشان ـ بخش مرکزی ـ بخش برزک ـ بخش نیاسر به مرکزیت شهر کاشان با یک نماینده

ب: حوزه انتخابیه آران و بیدگل شامل: شهر آران و بیدگل ـ بخش مرکزی ـ بخش کویرات به مرکزیت شهر آران و بیدگل با یک نماینده

۴ـ استان البرز:

با افزایش یک نماینده به حوزه انتخابیه کرج شامل: شهرستان های کرج، فردیس، اشتهارد تعداد نمایندگان این حوزه به سه نفر افزایش می یابد.

۵ استان بوشهر:

با افزایش یک نماینده به حوزه انتخابیه بوشهر، گناوه و دیلم این حوزه به دو حوزه انتخابیه زیر تقسیم می شود:

الف: حوزه انتخابیه «بوشهر» شامل شهر بوشهر و بخش های مرکزی و خارک به مرکزیت شهر بوشهر با یک نماینده

ب: حوزه انتخابیه گناوه و دیلم متشکل از شهرستان گناوه شامل: شهر بندر گناوه و بخش های مرکزی و ریگ شهرستان دیلم شامل شهر بندر دیلم و بخش های مرکزی و اما حسن به مرکزیت شهر بندر گناوه با یک نماینده

۶ـ استان تهران:

با افزایش یک نماینده به حوزه انتخابیه «شهریار، قدس و ملارد» تعداد نمایندگان این حوزه به دو نماینده افزایش پیدا می کند.

۷ـ استان چهارمحال و بختیاری:

با افزایش یک نماینده به حوزه انتخابیه اردل و فارسان و کوهرنگ و کیار این حوزه به دو حوزه زیر تقسیم می شود:

الف: حوزه انتخابیه اردل و کیار: متشکل از شهرستان اردل شامل: شهر اردل ـ بخش های مرکزی ـ بخش میان کوه و شهرستان کیار شامل: شهر شلمزار ـ بخش مرکزی ـ بخش ناغان به مرکزیت شهر اردل با یک نماینده

۸ـ استان خراسان جنوبی:

اول: با افزایش یک نماینده به حوزه انتخابیه فردوس، طبس، بشرویه و سرایان این حوزه به دو حوزه انتخابیه زیر تقسیم می شود:

الف: حوزه انتخابیه فردوس و سرایان متشکل از شهرستان های فردوس شامل: شهر فردوس ـ بخش مرکزی و شهرستان سرایان شامل شهر سرایان ـ بخش آبیک ـ بخش سه قلعه به مرکزیت شهر فردوس با یک نماینده

ب: حوزه انتخابیه طبس و بشرویه متشکل از شهرستان طبس شامل: شهر طبس ـ بخش مرکزی ـ بخش دست گردان ـ بخش دیهوک ـ و شهرستان بشرویه شامل: شهر بشرویه ـ بخش مرکزی ـ بخش ارسک به مرکزیت شهر طبس با یک نماینده

دوم : حوزه انتخابیه نهبندان و سربیشه به شرح زیر اصلاح می شود:

حوزه انتخابیه نهبندان و سربیشه متشکل از شهرستان نهبندان شامل: شهر نهبندان ـ بخش مرکزی ـ بخش شوسف و شهرستان سربیشه شامل شهر سربیشه ـ بخش مرکزی ـ بخش مود به مرکزیت شهر نهبندان با یک نماینده

۹ـ استان خراسان رضوی:

الف: شهر کلات تابع استان خراسان رضوی از حوزه انتخابیه مشهد و کلات منتزع و به حوزه انتخابیه درگز ملحق می شود.

ب: بخش های احمدآباد و رضویه از حوزه فریمان و سرخس منتزع و به حوزه انتخابیه مشهد ملحق می شود.

پ: با افزایش یک نماینده به حوزه انتخابیه شهرستان مشهد تعداد نمایندگان این حوزه به شش نفر افزایش می یابد.

۱۰ـ خراسان شمالی:

با افزایش یک نماینده به حوزه انتخابیه بجنورد و مانه و سملقان و گرمه و جاجرم این حوزه به دو حوزه مستقل زیر تقسیم می شود:

الف: حوزه انتخابیه بجنورد شامل: شهر بجنورد ـ بخش مرکزی ـ بخش گرمخان ـ شهرستان رازو جرگلان به مرکزیت شهر بجنورد با دو نماینده

ب: حوزه انتخابیه مانه و سملقان و جاجرم و گرمه متشکل از شهرستان های مانه و سملقان شامل: شهر آشخانه ـ بخش مرکزی ـ بخش مانه ـ بخش سملقان، جاجرم شامل: شهر جاجرم ـ بخش مرکزی ـ بخش جلگه سنخواست ـ بخش جلگه شوقان و گرمه شامل: شهر گرمه ـ بخش مرکزی، به مرکزیت شهر آشخانه با یک نماینده

۱۱ـ استان خوزستان:

الف: شهرستان باغملک از حوزه انتخابیه ایذه و باغملک و شهرستان هفتگل از حوزه انتخابیه مسجد سلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا منتزع می شود.

ب: با افزایش یک نماینده، حوزه انتخابیه جدید باغملک و هفتگل متشکل از شهرستان باغملک شامل: شهر باغملک ـ بخش های مرکزی ـ صیدون ـ میداود و شهرستان هفتگل شامل: شهر هفتگل و بخش های مرکزی و ریقوه به مرکزیت شهر باغملک ایجاد می شود.

۱۲ـ استان زنجان:

دهستان های بوغداکندی و قلتوق از حوزه انتخابیه ماهنشان، ابجرود و دهستان های بوغداکندی و قلتوق منتزع و به حوزه انتخابیه زنجان و طارم ملحق می شود.

۱۳ـ استان سیستان و بلوچستان:

الف: شهرستان فنوج و بخش های لاشار و بنت، تابع شهرستان نیکشهر از حوزه انتخابیه ایرانشهر و سرباز و دلگان منتزع و به حوزه انتخابیه چابهار و نیکشهر و کنارک الحاق می شود.

ب: بخش آشار تابع شهرستان مهرستان از حوزه انتخابیه ایرانشهر و سرباز و دلگان منتزع و به حوزه انتخابیه سراوان، سیب و سوران مهرستان ملحق می شود.

پ: حوزه جدید نیکشهر و سرباز متشکل از شهرستان های نیک شهر شامل: شهر نیکشهر ـ بخش مرکزی ـ شهرستان قصرقندـ بخش بنت ـ شهرتان فنوج ـ بخش لاشار و شهرستان سرباز شامل: شهر راسک ـ بخش مرکزی ـ بخش سرباز ـ بخش پیشین ـ بخش پارود به مرکزیت شهر نیکشهر با یک نماینده ایجاد می شود.

۱۴ـ استان فارس:

با اضافه شدن یک نماینده به حوزه انتخابیه شیراز تعداد نمایندگان این حوزه به ۵ نفر افزایش می یابد.

۱۵ـ استان قزوین:

با افزایش یک نماینده به حوزه انتخابیه قزوین، آبیک و البرز تعداد نمایندگان این حوزه به سه نماینده افزایش می یابد.

۱۶ـ استان کرمان:

با افزایش یک نماینده به حوزه انتخابیه کهنوج، منوجان، رودبار جنوب، قلعه گنج و فاریاب تعداد نمایندگان این حوزه به دو نفر افزایش می یابد.

۱۷ـ استان کرمانشاه:

با افزایش یک نماینده به حوزه انتخابیه کرمانشاه تعداد نمایندگان این حوزه به چهار نفر افزایش می یابد.

۱۸ـ استان گلستان:

با افزایش یک نماینده به حوزه انتخابیه مینودشت این حوزه به دو حوزه مستقل به شرح زیر تفکیک می‌شود:

الف: حوزه انتخابیه مینودشت و گالیکش به مرکزیت مینودشت شامل شهرستان‌های مینودشت و گالیکش با یک نماینده

ب: حوزه انتخابیه کلاله و مراوه تپه به مرکزیت کلاله شامل شهرستان‌های کلاله و مراوه تپه با یک نماینده

۱۹ـ استان لرستان:

با افزایش یک نماینده به حوزه انتخابیه سلسله و دلفان این حوزه به دو حوزه زیر تقسیم می‌شود:

الف: حوزه انتخابیه سلسله و بخش مرکزی با یک نماینده

ب: حوزه انتخابیه دلفان و بخش مرکزی با یک نماینده

۲۰ـ استان هرمزگان:

با افزایش یک نماینده به حوزه انتخابیه میناب و رودان و جاسک و سیریک و بشاگرد تعداد نمایندگان این حوزه به دو نماینده افزایش می‌یابد.

۲۱ـ استان همدان:

با افزایش یک نماینده به حوزه انتخابیه بهار و کبودرآهنگ این حوزه به دو حوزه انتخابیه زیر تقسیم می‌شود:

الف: حوزه انتخابیه بهار شامل: شهر بهار و بخش های مرکزی، صالح‌آباد و لالچین به مرکزیت شهر بهار با یک نماینده

ب: حوزه انتخابیه کبودرآهنگ شامل شهر کبودرآهنگ و بخش های مرکزی، گل‌تپه و شیرین سو به مرکزیت شهر کبودرآهنگ با یک نماینده

۲۲ـ استان یزد:

با افزایش یک نماینده به حوزه انتخابیه یزد تعداد نمایندگان این حوزه به دو نفر افزایش می‌یابد.

گفتنی است؛ طبق اصل ۶۴ قانون اساسی هر ده سال یکبار با در حداکثر ۲۰ نفر نماینده می تواند به تعداد نمایندگان مجلس شورای اسلامی اضافه شود که طرح مذکور برای این مهم در حال حاضر در نوبت رسیدگی و تصویب نهایی در صحن علنی مجلس قرار دارد که با تصویب آن شاهد افزایش تعداد نمایندگان به میزان ۳۳۰ نفر برای مجلس دهم خواهیم بود.

به گزارش حیات؛ مصوبه کمیسیون شوراها برای افزایش تعداد نمایندگان مجلس پس از تصویب در صحن مجلس و تأیید شورای نگهبان به قانون تبدیل شده و برای اجرا ابلاغ خواهد شد.

گزارش: صفورا طالب زاده

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha