کد خبر 143551
۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۵

استاد دانشگاه و بنیان گذار روزنامه نگاری پس از جنگ در گفت و گو با حیات:

" نگاه جمعی" به "منافع فردی" مقدمه ایثار اجتماعی است

" نگاه جمعی" به "منافع فردی" مقدمه ایثار اجتماعی است

حیات: زمانی که منافع جمعی بر فردی توفیق می یابد ایثار اجتماعی به صورت خودجوش ایجاد می شود.

مجید رضائیان استاد دانشگاه و از بنیان گذاران روزنامه نگاری پس از جنگ، در بیان مفهوم ارتباطات گفت: در نظریه های ارتباطی حرف آخر را یورگن هابرماس بیان کرد و گفت «ارتباطات نه خطی است، نه خط رفت و برگشت است و دایره ای، بلکه ارتباطات به مانند اکسیژنی است که فضای عمومی را می سازد و در تمامی عرصه ها وجود دارد» یعنی نمی توان ارتباطات را در حوزه های مختلف محدود به یک بخش کوچک کرد.

رضائیان  با اشاره به جنبه های مختلف ارتباطات گفت: ارتباطات علاوه بر جنبه فردی و میان فردی، جنبه های گروهی و جمعی هم دارد. وقتی صحبت از ارتباطات جمعی می شود باید به ارتباطات خانواده و گروهی هم توجه کنیم. ما نمی توانیم در جامعه ارتباطات جمعی خوبی داشته باشیم درحالی که ارتباطات میان فردی ما ناقص باشد. در جامعه امروز باید تمامی این جنبه ها را با هم در نظر بگیریم چرا که آنها از هم جدا نیستند.

وی ادامه داد: در حقیقت سطوح ارتباطات را باید با هم دید و با هم پیش برد. در این که ارتباطات چقدر در روابط بین مردم تاثیر دارد شکی وجود ندارد مهم آن است که به تاثیر روابط مردمی به شکل عملی توجه شود.

این استاد دانشگاه با تاکید بر این که باید برنامه ریزی ما به شکلی پیش برود که به روحیه جمعی احترام بگذاریم، گفت: برنامه ریزی های ما باید به شکلی باشد که مردم به فکر نوع دوستی، ایثار و ازخودگذشتگی باشند، به قوانین احترام بگذارند، به منافع جمعی و ملی بیشتر از گذشته توجه کنند و از منافع شخصی بگذرند. این روحیه باید در تمامی حوزه ها و بخش های اجتماعی وجود داشته باشد. با وجود این اگر ارتباطات واقعی تاثیر خود را در یک جامعه بگذارد مسلما آن چیزی که سایه می اندازد منافع و نگاه جمعی خواهد بود.

استاد دانشگاه ازاد تهران مرکز و گزارشگر دفاع مقدس، با بیان این که نگاه جمعی و ترجیح منافع جمع بر فرد مقدمه ای بر ایثار اجتماعی است گفت: وقتی منافع جمعی از منظر ارتباطات در نظر گرفته می شود مسلما ایثار به شکل خودجوش به وجود می آید.. بسیاری از انجمن های مردمی و خودجوش که بدون هیچ گونه چشمداشتی فعالیت می کنند از همین نگاه جمعی به وجود می آید که تبدیل به سرمایه های اجتماعی خواهد شد. 

وی ادامه داد: سرمایه های اجتماعی باید دو ویژگی داشته باشد؛ نخست آنکه در ارتباطات باید نگاه جمعی حاکم باشد و دوم آن که به شکل خود جوش ایجاد شود با تثبیت نگاه جمعی می توان برای حل بسیاری از آسیب ها قدم برداریم.

رضائیان در پاسخ به این سوال که ارتباطات در مفهوم رسانه چقدر می تواند در انتقال فرهنگ ایثار از نسل دوران جنگ تحمیلی به نسل بعد از خود موثر باشد؟ بیان کرد: این را باید بدانیم که مطالعات رسانه زیر مجموعه مطالعات ارتباطی است و فعالیت رسانه ای تاثیر بسیار زیادی در توسعه ارتباطی  در هر زمینه ای دارد. یکی از این زمینه ها انتقال فرهنگ است و کارکرد رسانه دقیقا انتقال فرهنگ از نسلی به نسل دیگر است. از طرفی برای انتقال فرهنگ ایثار از یک نسل به نسل دیگر نیازمند برنامه ریزی در تمامی حوزه ها هستیم که رسانه می تواند این بستر را فراهم کند.

برچسب‌ها